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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
30/09/2022 |
Data da última atualização: |
30/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROS, M. Q.; CORRÊA, A. C.; PASTRE, A. C.; LUCHESI, B. R.; MARCONCINI, J. M.; BONDANCIA, T. J.; CORRADINI, E.; SANTOS, M. R. G. dos; STEFANI, R.; TEIXEIRA, E. M. |
Afiliação: |
JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA. |
Título: |
Preliminary study of ginger bagasse - a waste from the extraction of ginger starch. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 2021, Rio de Janeiro, RJ. Proceedings... Rio de Janeiro, RJ: SBPMat, 2021. |
Páginas: |
934 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to extract a cellulose rich material from the agricultural residue of the processing of the ginger starch (GS) - the ginger bagasse (GB). The chemical composition of ginger are oleoresins, essential oils, and other components such as proteins, ash, minerals, and starch [1]. One of the by-products generated after the extraction of ginger starch consists of a fibrous material containing cellulosic fibers and residual starch. This material is here denominated ginger bagasse (GB). Ginger processing waste has been combined with ZnCl2 and H2SO4 to act as a bioabsorbent for water treatment from textile industries [2,3]. In this study, work the authors obtained this residue from rhizome and characterized it by FTIR, XRD and its thermal stability in nitrogen and air atmospheres. The initial results indicated success in obtaining an essentially cellulosic material with the presence of residual starch and thermal stability around 270 °C in inert atmosphere. Our future perspectives are the development of sustainable materials from biomass, attributing added value to an agro residue. |
Palavras-Chave: |
Ginger processing. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147015/1/p-Preliminary-study-of-ginger-bagasse-a-waste-from-the.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
30/03/2020 |
Data da última atualização: |
30/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CAPRISTO, D. P.; FACHINELLI, R.; ABREU, H. K. A. de; MAGALHÃES, L. da S.; CECCON, G. |
Afiliação: |
DENISE PREVEDEL CAPRISTO, DOUTORANDA EM AGRONOMIA - UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; RICARDO FACHINELLI, DOUTORANDO EM AGRONOMIA - UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; HADASSA KATHYUCI ANTUNES DE ABREU, DOUTORANDA EM AGRONOMIA - UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; LARISSA DA SILVA MAGALHÃES, GRADUANDA EM AGRONOMIA - CENTRO UNIVERSITÁRIO DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; GESSI CECCON, CPAO. |
Título: |
Crescimento de milho solteiro e consorciado com braquiária em função da inoculação e reinoculação com Azospirillum. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2019, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2019. JIPE 2019 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Cultivo consorciado; Reinoculação. |
Thesagro: |
Brachiaria; Inoculação; Milho. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212052/1/ORAL21.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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